EN BG

Национален литературен конкурс „РАЗВИТИЕ“

„Естествен роман”

„Естествен роман”

Специална награда

Автор: Георги Господинов
Издадена: 1999
Страници: 111

Това е роман за невъзможността да имаме собствен роман. Животът на един мъж неочаквано се проваля. Той се опитва да разкаже битието си, но то все му се изплъзва и се прелива в естествената история на клозета, на мухата, на пчелите. Животът му мистериозно съвпада със съдбите на други двама герои – един редактор (негов съименник) и един градинар (естественик). Когато личната история на един човек се скапе, не му остава нищо друго, освен да стане събирач на чужди преживелици и да се вселява в тях. Този роман е фасетъчен, така както е фасетъчно окото на мухата. Роман за края на деветдесетте, за възвишеността и бездарието на всекидневния живот.

„Естествен роман” е най-успешният от цялата селекция на литературния конкурс „Развитие”. За 15-те години от неговото издаване той претърпя 9 издания у нас и е преведен на 23 езика, включително на английски, френски, немски, испански, италиански, датски и други.

Интересни са и някои отзивите на чуждестранния печат: Le Courrier Geneve – „Естествен роман” е нещо като машина на времето”, Die Presse пише: „Цялата европейска културна традиция в 170 страници”, New Yorker го характеризира като „...анархически експериментален дебют на Господинов”, а New York Times "Непреодолимо четивна книга", Frankfurter Allgemeine Zeitungго определя като „Малък изискан шедьовър”.

Виж всички книги от Национален литературен конкурс „РАЗВИТИЕ“