EN BG

Новини

"Развитие" възражда футзала в България

"Развитие" възражда футзала в България

08.12.2017

Корпорация „Развитие“ с ново предизвикателство – възраждането на футзала в България.

В края на януари 2018 година стартира Националната футзал лига „Развитие“. 10 отбора ще играят в три града – София, Русе и Варна, за купата на „Развитие“.

Преди няколко месеца главният мениджър на “Развитие“ Александър Александров пое ръководството на комисията по футзал и минифутбол към БФС. Вече е разработена програма за развитието на футзала, като сред акцентите й е разширяване географията на този изключително популярен аматьорски спорт у нас.

Лига „Развитие“ играе много важна роля в 4-годишната програма за развитие на футзала. Въвеждат се за първи път парични награди за призьорите – 10, 5 и 3 хиляди лева, съответно за шампиона, втория и третия. По време на турнирите се поема и храната за отборите. Идеята е да се стимулира участието на клубовете в първенството, както и създаването на нови отбори в градове извън традиционните центрове за футзал у нас.

Спортният министър Красен Кралев оцени високо първите стъпки на новата комисия. Повод за срещата му с ръководството на комисията беше контролата на националния ни отбор по футзал с отбора на Кипър, която лъвовете спечелиха с 2:1.

За главния мениджър на Развитие, който има огромен опит като дарител в подпомагане на детско-юношеския спорт, аматьорството в спорта е нещо изключително важно.

За Александров е истинско предизвикателство възраждането на футзала, тъй като е недопустимо този сериозен спорт с толкова много привърженици и възможности за организиране и привличане на аматьори в залите да е западнал у нас.

Азбучна истина е, че фундаментът на една развита спортна и здрава нация са децата и аматьорите, а особено когато става въпрос за „цар футбол“ са необходими сериозни усилия, добро финансиране и перфектна логистика.

За корпорарция „Развитие“ това са познати неща, предвид сериозния опит около спонсорството на националната волейболна скаут лига и националния отбор по плажен футбол, който, обгрижван от „Развитие“, скочи миналия сезон със 17 места в ранглистата.

» Всички новини