EN BG

Новини

Как едно състезание се превръща в „остров на нормалност“, изследва филм за „Развитие“ и скаут лигата

Как едно състезание се превръща в „остров на нормалност“, изследва филм за „Развитие“ и скаут лигата

15.12.2017

С интервю с главния мениджър на Корпорация „Развитие“, Александър Александров, приключиха снимките на документалния филм, посветен на Националната волейболна скаут лига, чийто генерален спонсор бе „Развитие“.

Проведена в сезона 2016/2017, тя надмина всички очаквания и стана най-мащабното спортно състезание за деца в Европа със своите 72 отбора – момичета и момчета, над 1100 участници и мачове, играни в 9 български града.

По документалната лента, чийто продуцент е „Развитие“, работят режисьорът Антон Радославов и операторът Божидар Симеонов. Предстои монтажът и селектирането на най-доброто от десетките часове заснети интервюта, мачове, истории.

При детско-юношеския спорт постиженията не са единственият и най-важен фактор. Много силна и значима – а в конкретни случаи и основна, е социалната страна. Организираните в спорта деца и юноши се социализират по-успешно, от най-ранна възраст придобиват усещането за лична отговорност и спечелване доверието на връстниците си в рамките на отбора (колектива).

Авторите на филма ще търсят поглед към детския спорт и отвъд игрищата и залите. Историите на малките волейболисти, отношенията на родителите им към тренировките и състезанията, балансът между отбор, семейство и училище. Какъв е животът на един 12-13-годишен волейболист, какво дава спортът, но и какво отнема.

И всичко това на фона на уникалното състезание, в което се превърна скаут лигата по волейбол.

Именно за скаутската лига като „остров на нормалността“ говори Александров в своето интервю. В едно общество, носещо своите проблеми и поставящо на сериозни изпитания днешните българи, едно състезание за деца може да създаде „остров на нормалност“, който, макар и за няколко месеца, приютява над хиляда деца, давайки им емоции, пътувания и страхотни преживявания, възможност за среща с връстници – веднъж като противници на игрището, а след това и като приятели.

Как едно състезание се превръща в „остров на нормалността“ изледва именно филмът, който се очаква да е готов до края на януари 2018 година.

» Всички новини