EN BG

Новини

Седем номинирани романа спорят за наградите на конкурс „Развитие“

Седем номинирани романа спорят за наградите на конкурс „Развитие“

25.04.2018

Седем са номинираните романи, които ще спорят за Голямата награда и Специалната награда на юбилейния 10-ти конкурс „Развитие“ за непубликуван български роман.

Това решиха членовете на журито проф. Ивайло Знеполски – председател, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов.

Проф. Знеполски и доц. Пенчев се срещнаха в офиса на корпорация „Развитие“ с главния мениджър на корпорацията и основател на конкурса Александър Александров и с неговия син Владислав Александров, за да им предадат списъка със седемте номинации, подредени по азбучен ред на базата на първото име на авторите.

Това са:

  1. Виктор Стоянов – „КУЛА ОТ ЛЪЖИ“
  2. Десислава Шейтанова-Лекова – „ТРИ ЗА ЩАСТИЕ“
  3. Диана Петрова - „ВОДНАТА КУЛА“
  4. Димитър Тодоров - „НАЦИОНАЛНО СЪКРОВИЩЕ“
  5. Добромир Байчев - „ГЛИНЕНИЯТ ЦАР“
  6. Иван Стоилов - „ЕКСТРИЙМ - ЕДНА РОКАДЖИЙСКА ИСТОРИЯ С АВТОБУС“
  7. Страхил Събев – „ТОГАВА И ВИНАГИ“


Според професор Знеполски броят на номинираните е седем, а не пет, каквато е традицията на конкурса, тъй като има повече равностойни като качество и достойнства текстове.

Официалната церемония по връчване на наградите ще е на 10 май в Централния военен клуб, когато председателят на журито ще обяви техните носители.

Припомняме, Голямата награда е уникална статуетка и 12 хиляди лева. Специалната награда, учредена за юбилея на конкурса и 25-годишнината на корпорация „Развитие“, е 7 хиляди лева и също статуетка, изработена единствено за това събитие. И двата наградени романа ще бъдат издадени от конкурса.

» Всички новини