EN BG

Новини

Запознайте се с номинираните автори за наградите на 10-тия конкурс "Развитие"

Запознайте се с номинираните автори за наградите на 10-тия конкурс "Развитие"

08.05.2018

Представяме ви (по азбучен ред) номинираните седем автори за наградите на 10-тия юбилеен литературен Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“.

Церемонията по обявяване и награждаване на победителите ще бъде на 10 май от 18 часа в Централния военен клуб. Тогава журито в състав - проф. Ивайло Знеполски, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов, ще съобщи имената на носителите на Голямата и на Специалната награди на конкурса.

Виктор Стоянов, „Кула от лъжи“
Роден през 1987 година, магистър по икономика, "Управление на международни проекти", УНСС. Работи в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Контрол на европейски проекти по програми за трансгранично сътрудничество.

Първите си кратки разкази пише на осем-девет години. Хумористични, стил „Бай Ганьо”. Кратки епизоди, вдъхновени от приключенията на улицата и събрани в тетрадка.

На десет се захваща да пише книга-игра – любимият му жанр по това време.

В гимназията се занимава основно с лирика. В X и XI клас композира и пише текста на около 40 домашни записа, побрани в 3 собствени хип-хоп албума. Някои от тях изпълнява на живо на ученически фестивали в град Видин.

В XII клас участва в конкурс за сценаристи в „Шоуто на Слави” с няколко кратки хумористични истории, които по-късно са разказани под формата на вицове от водещия.

Има неиздадена стихосбирка „7 стари гряха, 7 нови и 7 начина да бъдем хора”. До 22-рата си годишнина започва над 10 различни проекта и не завършва нито един. Сред тях са сценарии за сериали, новели, исторически роман, психологически трилър.

Отдаден е на работата си и на анализ на обществените нужди през следващите 6-7 години. В този период натрупва информация от първо или второ лице за механизмите на политиката, корупцията, икономическите интереси на различните участници в обществения живот. Преценява, че сухото поднасяне на тази информация не трогва хората и не е достатъчно, за да провокира необходимите промени. Започва да пише трилогия, която да пречупи всичко това през мирогледа на различни прослойки от обществото. Как се отразяват в личен план събитията от новините, а и тези които остават зад кулисите? Какво всъщност се крие зад кулисите на обществения театър?

Десислава Шейтанова, „Три за щастие“
Родена през 1983 г. във Варна. Бакалавър по Публична администрация и магистър по Стопанско управление от СУ „Св. Климент Охридски“, София.

През 2013 дебютният й роман „Диагноза: Изгубена“ печели годишния конкурс за млади автори на издателска къща „Хермес“.

Участник е в Созополския семинар по творческо писане на фондация „Елизабет Костова“ (издание 2014).

През пролетта на 2017 г., в съавторство с Тео Буковски, излиза вторият й роман „9.8 по скалата на болката“ (издателство „Лексикон“), а по-късно през същата година и първата част на фентъзи поредицата „Потомците на Атлантида“ – „Светлината на Атлантида“.

Живее в София със съпруга си и работи в голяма българска банка. Владее английски и френски.

 

Диана Петрова, „Водната кула“
Завършва „Творческо писане“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и излиза на писателското поприще с три книги за деца, от които две се превърнаха в бестселъри на българския пазар - "Мъдри приказки" с четири двойни тиража и "Приказки за цялото семейство" с два. Те са последвани от "Двойната планета – приказки за осиновени и осиновители“, която стана материал за терапевтични търсения от различни организации и дисертационен труд. Авторката е чест гост в училищата на срещи както с по-малки ученици, така и със средношколци, а тази година спечели награда от националния конкурс „Бисерче вълшебно“ – единствения, в който гласуват деца.

Романите й "Ана", "Синестезия" и "Лилит" добиват все по-голяма популярност, като откъси от "Синестезия" са публикувани в три международни списания и предстои цялостен превод на произведението на английски език. „Лилит“ понастоящем е част от списъка със задължителна литература в специалността „Творческо писане“ в СУ „Св.Климент Охридски“.

Петрова е слушател към Българското общество по аналитична психология "Юнг" в продължение на седем години. През 2017 година е поканена да открие научния проект „Сънища в българските словесни традиции“ в програма на БАН с лекцията си „Лечебната сила на страшните момичешки сънища“, която е подготвена също по истински случай и публикувана в сп. „Свободно поетическо общество“.

 

Димитър Тодоров, „Национално съкровище“
Роден е през 1974 година във Видин, зодия скорпион. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“, специалност история. С годините историята му остава само хоби, сега изкарва хляба си със служба в Българската армия.

Преди десетина години сам финансира издаването на книга с криминални разкази с името „Военни следователи“. От издадените 50 бройки повечето подарява на приятели. Горе-долу тогава пише и романа, с който кандидатства в тазгодишния конкурс „Развитие“. Осъзнава, че е много трудно издаването, разпространението и продажбата на книги в България, още повече от неизвестен автор. Тези трудности почти убиват желанието му за писане.

Пише романа „Национално съкровище“ с желанието да е забавен и приятен за четене и стремежа да създаде увлекателно и разтоварващо четиво. Донякъде го пише и от национална гордост, след като по кината излиза американски филм с това име. Решава, че по нашите земи, с цивилизация от хиляди години, има достатъчно съкровища, които да бъдат търсени и да дадат идея за написване на книга.

 

Добромир Байчев, „Глиненият цар“
Роден през 1976 г. в Лясковец (област Велико Търново). Живее в София. “Глиненият цар” ще бъде първата му издадена книга.

Дипломира се през 2002 година – бакалавърска степен по “Кино и ТВ режисура”, Нов български университет.

От 2003 насам работи като сценарист за различни ТВ продукции - “Господари на ефира”, “Пълна лудница”, “Комиците”, “Голата истина”, “Спортна треска”, “Особености на националния туризъм”, “Говорещи глави” и др.

2017 – финалист в JAMESONFIRSTSHOT – международен конкурс за сценарий (на английски език). Финалистите са 20 – от участвали 2200 сценария от цял свят – и са селектирани от американската продуцентска компания TriggerStreetProductions (продуценти на “HouseofCards”, “Социалната мрежа”, “Капитан Филипс”, “Петдесет нюанса сиво” и др.)

2017 – сценарист – “Похвално слово за Семинара” – документален филм за Великотърновския университет (излъчен по БНТ1)

2014 – сценарист/режисьор – игрален филм “Киприянови молитви” – селекция на SCREAMFEST, Лос Анджелис

2012 – сценарист на адвокатския сериал “Кантора Митрани” – ТВ7

2000, 2003 – печели 2 национални конкурса за сценаристи. След втория (за “Господари на ефира”) започва работа като професионален сценарист.

Иван Стоилов, „Екстрийм – една рокаджийска история с автобус“
Роден през 1971 г. в гр. Димитровград. Завършва право в Софийски университет “Св. Климент Охридски” през 1994 г.

Първата му работа е като поливач на царевица. През периода 1991-1996 г. работи като журналист в изданията на “Прес група Марица”. Инициира първата серия от интервюта с Георги Джагаров след Десети ноември, в които поетът разкрива истината за „танковата“ реплика на бившия президент Петър Младенов.

В периода 1997-2008 г. съвместява професията си на следовател с дейността на преподавател в Националния институт на правосъдието и хоноруван асистент в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализирал е международно наказателно-правно сътрудничество в рамките на ЕС в Холандия. От 2008 г. и понастоящем работи като наказателен съдия.

Съавтор на два професионални наръчника за обучение на съдебни заседатели по наказателни дела.

“Екстрийм – една рокаджийска история с автобус” е първият му роман. На този етап е автор на множество разкази и публицистики в свободното интернет пространство и по-специално - в сайта „Бомберанг“.

Хоби – рок музика (запален меломан) и футбол (телевизионен фен). Обича да пътува. Не обича пъпеш и джин.

Страхил Събев, „Тогава и винаги“
Роден във Варна през 1985. Завършил езикова гимназия с английски и немски; бакалавър Европеистика в Софийски университет, както и Египтология в Нов Български университет. Също така е следвал 2 години Археология. Работи като ProcessTrainer към чужди компании.

Дълбоко вярва, че всяко знание е полезно и няма излишно такова. Изкуството под всяка една форма заема огромна част от живота му, поради ред причини, измежду които семейната среда. Вярва, че чрез изкуството човек побеждава тленността, като създава нещо от нищото.

През свободното си време свири на китара, пиано, рисува и пише. Колекционира грамофонни плочи. Има няколко публикувани разказа в различни списания и сборници. Интересите му включват древна история, история на музиката и изкуството, астрофизика и философия.

Нещото без което не може, е книга в ръцете и музика в ушите.

 

» Всички новини