EN BG

Новини

"Глиненият цар" на Добромир Байчев с Голямата награда на 10-тия конкурс "Развитие"

"Глиненият цар" на Добромир Байчев с Голямата награда на 10-тия конкурс "Развитие"

11.05.2018

За десети път Националният литературен конкурс за непубликуван български роман „Развитие“ връчи своите награди.

На емоционална церемония в пълната зала на Централния военен клуб станаха ясни носителите на Голямата и на Специалната награди на „Развитие“.

Приятните изненади бяха много, като се започне от факта, че по препоръка на журито всичките седем номинирани романа ще бъдат издадени от конкурс „Развитие“ и се стигне до новината, че журито реши да раздели Специалната награда и да удостои с нея двама от номинираните автори.

Но дългоочакваното име вече е ясно – Добромир Байчев е носителят на Голямата награда за романа си „Глиненият цар“. Той получи от основателя на конкурса Александър Александров уникалната статуетка, изработена от художника Боряна Зафирова, а паричната премия към наградата е 12 хиляди лева, като сумата е увеличена от традиционните 7 хиляди, заради двойния юбилей – 10-ти конкурс „Развитие“ и 25 години от създаване на корпорация „Развитие“.

Журито в състав проф. Ивайло Знеполски, доц, Бойко Пенчев и Георги Господинов, на няколко пъти по време на церемонията изтъкна равностойността на всички номинирани текстове, което изключително силно е затруднило журито да определи победителите.

По тази причина „Развитие“ връчи почетни грамоти на всички номинирани – признание за постижението им, качествата и стойността на техните романи.

Церемонията в снимки>>>

Достойните носители на Специалната награда – учредена заради юбилейното издание на коркурса, са – Иван Стоилов за романа си „Екстрийм – една рокаджийска история с автобус“ и Димитър Тодоров за „Национално съкровище“. Те ще си поделят премията от 7 хиляди лева, като и двамата получиха от главният оперативен мениджър на „Развитие“ Владислав Александров специално изработени стъклени пластики за тази награда.

За пореден път специалистите изтъкнаха значението на конкурс „Развитие“ и приноса му както за откриване на нови имена в българската литература, така и като посредник между авторите и литературния пазар, където са читателите.

По време на церемонията бе и премиерата на документалния филм „Късчета от нематериалната вселена“, създаден от режисьора Антон Радославов, оператора Божидар Симеонов и художника Боряна Зафирова, който проследява процеса по изработване на статуетката за голямата награда на конкурса.

Церемонията приключи, носителите на наградите са известни, но същинският край на 10-тото издание на конкурс „Развитие“ ще дойде с премиерите на седемте романа, чиито автори са големите победители в единствения по рода си литературен конкурс у нас.

» Всички новини