EN BG

Новини

Проф. Тодор Вълчев открива конференция, посветена на пътя ни към Еврозоната

Проф. Тодор Вълчев открива конференция, посветена на пътя ни към Еврозоната

08.08.2018

Професор Тодор Вълчев, управител на БНБ в периода 1991-1996 година, ще открие конференция на тема „Членството на България в Еврозоната – път към движеща се цел“.

Събитието се организира от Институт за икономика и международни отношения (ИИМО) и Корпорация „Развитие“, ще се проведе в края на месец октомври в София и е част от програмата на „Развитие“, с която се отбелязва 25-годишнината на корпорацията.

Като доайен на научните работници икономисти в България, проф. Вълчев прие поканата да каже няколко встъпителни думи, с които ще бъде открит форумът. 95-годишният икономист гостува на „Развитие“ и разговаря с главния мениджър на корпорацията, Александър Александров и бившия вицепремиер, външен и социален министър в две правителства Ивайло Калфин. Като главен икономически съветник на „Развитие“ и член на УС на ИИМО, Калфин работи по организиране на конференцията и формулиране на темата, която ще бъде дискутирана.

Сред поканените участници ще бъдат членове на правителството, депутати, финансисти, представители на научните среди, на работодателските организации, синдикатите, бизнеса и предприемачеството.

Проф. Вълчев се съгласи, че конференцията засяга много важен въпрос в контекста на отправената молба на България към Еврозоната с искане да се започнат дейностите по присъединяването ни към ERM II, а след това и към самото семейство на страните, членуващи в Еврозоната. Според бившия гуверньор на БНБ е необходимо внимателно да се анализира и едногодишният срок, даден на страната ни за подготовка за влизане в „чакалнята“.

Организаторите на събитието имат готовност да издадат основните доклади, които ще бъдат представени от участниците.

» Всички новини