EN BG

Новини

Големият победител „Глиненият цар“ излезе от печат

Големият победител „Глиненият цар“ излезе от печат

24.09.2018

Излезе от печат романът „Глиненият цар“, с който Добромир Байчев спечели Голямата награда на юбилейния конкурс „Развитие.

Силен, плътен, увличащ текст, „Глиненият цар“ на Добромир Байчев ни хвърля в едно от най-кошмарните български места – лагера „Белене“. И по съвсем неочакван начин ни извежда оттам – отвъд ужасите и оскотяването – по ирационалната нишка, която спасява човека – въпреки невъзможния бит, убийствената лична съдба и пагубната хватка на системата“ – из анотацията за романа на редактора Елка Димитрова.

Припомняме, журито – проф. Ивайло Знеполски, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов, единодушно определиха „Глиненият цар“ за победител сред 45 ръкописа, участвали в 10-ото издание на конкурса.

Предстои романът да поеме пътя си по сергии и книжарници, последвано и от официалната му премиера.

Това далеч не е всичко. Съвсем скоро на книжния ни пазар ще се появят и романите „Екстрийм – една рокаджийска история с автобус“ на Иван Стоилов и „Национално съкровище“ на Димитър Тодоров, които си поделиха Специалната награда на конкурса. До края на годината пък, по препоръка на журито, „Развитие“ ще издаде и трите романа, които бяха сред номинираните.

Това са шест много основателни причини да се видим на Коледния фестивал на книгата в НДК, който ще се проведе от 11 до 16 декември, когато Националният литературен конкурс за непубликуван български роман „Развитие“ ще представи всички книги от последното си издание.

» Всички новини