EN BG

Новини

„Глиненият цар“ – между фикцията и мемоарното за лагера „Белене“

„Глиненият цар“ – между фикцията и мемоарното за лагера „Белене“

24.10.2018

Темата за лагерите и конкретно – лагерът „Белене“, има вече своето стабилно присъствие в българския роман. Това става с появата на „Глиненият цар“ на Добромир Байчев, който спечели Голямата награда на юбилейния 10-и Конкурс „Развитие“.

Премиерата на новото заглавие събра в столичния книжен център „Гринуич“ експерти, литературоведи, читатели, приятели на конкурса.

И проф. Валери Стефанов, който представи романа, и членовете на журито проф. Ивайло Знеполски и писателят Георги Господинов изтъкнаха, че едно от достойнствата на повествованието е, че излиза отвъд мемоарното представяне на събитията и ги прекарва през призмата на фикцията.

Този роман се движи между документално и художествено нещо, което е тенденция в световната литература днес, изтъкна Георги Господинов. Темата на романа според проф. Стефанов не е просто лагерите, а човекът в пределна ситуация. По думите му изпитанието за романа е във втората му част, когато показва, че стереотипът между преследвачите и техните жертви не е толкова устойчив.

Гостите на вечерта имаха удоволствието да чуят кратки откъси от романа, представени от актьора Пенко Господинов.

Основателят на конкурс „Развитие“, Александър Александров, подчерта, че десетото издание на конкурса е станало наистина специално, най-вече за това, че организаторите са решили да бъдат издадени всички 7 номинирани романа, от които пет са дебюти. По този начин на българския книжен пазар се появяват както нови текстове, така и нови автори.

Конкурсът ще има своя щанд на Фестивала на книгата през декември в НДК, където ще могат да се видят и седемте нови романа, както и заглавията от предишните години.

» Всички новини