EN BG

Новини

2018-та - година на ключови изследвания и голяма активност, отчита ИИМО

2018-та - година на ключови изследвания и голяма активност, отчита ИИМО

29.01.2019

Поредна много активна година отчита Фондация „Институт за икономика и международни отношения“ (ИИМО). 2018-та е наситена със събития – конференции, кръгли маси, дискусии - организирани от института, покриващи изключително широк спектър от теми.

Българското председателство на Съвета на ЕС, Медиите в Югоизточна Европа, Ситуацията на Балканите и българската роля в процесите, състоянието на ЕС – бюджет, ценности, върховенство на правото и закона, са част от проблемите, обсъждани по време на събитията, организирани от ИИМО. Традиционни партньори на института са Фондация „Фридрих Еберт“, както и българската академична общност.

Някои от изследванията на ИИМО предизвикаха сериозен институционален и обществен отзвук, сред които „Свободното движение на работна сила в ЕС и ефектите върху българската икономика“, базиращо се на анкетата на социологическата агенция „Сова Харис“, поръчана от ИИМО и „Фридрих Еберт“. Дебатът, в който участва вицепрезидентът Илияна Йотова и редица бивши министри очерта цялостна програма с направленията за реални държавни политики по проблема. Излезе и книжка, издадена от ИИМО.

Ключова по актуалността си тема засегна кръглата маса „Балканският ислям – бариера или мост за радикализацията?“. Тя също прерасна в книга, събрала докладите на проф. Искра Баева, д-р Бисер Банчев, Любчо Нешков, д-р Любомир Кючуков, Петър Воденски, д-р Боби Бобев, Любчо Трохаров. Целта на изследването е да се направи политическа оценка, на ролята на местните ислямски общности на Балканите, да се анализират тенденциите сред тях в отделните страни, както и рисковете от радикализация и външна намеса.

Освен собствените проекти, представители на ИИМО са участвали в десетки събития, организирани от други НПО и институции. Близо 200 са пък гостуванията на експерти от института в телевизионни студия, публикации в пресата и онлайн медиите.

Активността и нивото на събитията през 2018 година потвърдиха авторитета на института като водеща неправителствена организация по редица теми, важни за икономическото, социално и политическо развитие на страната.

» Всички новини