EN BG

Новини

„Love Stories“ на проф. Стефанов тръгва към читателите по света

„Love Stories“ на проф. Стефанов тръгва към читателите по света

21.02.2019

Корпорация „Развитие“ продължава работа по английското издание на книгата на проф. Валери Стефанов “Love Stories”, реализирана от „Развитие“ в края на 2018 година.

„Любовни истории от Вавилонската библиотека“ е белетристичен текст, в който видният наш литературовед разказва историята на цар Давид и Вирсавия през стилистиката на шестима велики световни писатели – Ярослав Хашек, Франц Кафка, Борхес, Андрей Платонов, Селинджър и Робърт Пърсинг.

Книгата излиза на български през 2016 година от „Колибри“, а по-късно главният мениджър на „Развитие“, Александър Александров, предлага на проф. Стефанов, с когото си сътрудничи от години в рамките на литературния конкурс „Развитие“, да се издаде книгата и на английски. Целта е популяризиране на българската литература в англоезичния свят, като идеята е големи части от тиража да се дарят с цел разпространение на наши дипломатически представителства, както и на библиотеки и университети по света.

Анжела Родел – преводач, който не се нуждае от представяне, е заинтригувана от текста и „Развитие“ възлага на нея превода.

Близо два месеца, след като книгата вече е факт, започна и работата по нейното разпространение. Бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин, който е главен икономически съветник на „Развитие“ предложи някои идеи как изданието да се промотира навън, изпълнявайки първоначалния замисъл – даряване на книгата и популяризиране на родната литература. Ще се работи активно най-вече в посока Великобритания и САЩ, както и с чуждите посолства у нас.

В най-скоро време “Love Stories from the Babylonian Library” ще има и своята премиера в София, като се планира малък тираж да бъде пуснат в Amazon, а приходите ще бъдат използвани за благотворителните програми на „Развитие“.

» Всички новини