EN BG

Новини

Добромир Байчев - единственият български автор, номиниран за наградата "Димитър Димов"

Добромир Байчев - единственият български автор, номиниран за наградата "Димитър Димов"

01.04.2019

Автор на Конкурс „Развитие“ е сред петимата финалисти за Европейската литературна награда за роман „Димитър Димов“.

Носителят на Голямата награда от юбилейното десето издание на конкурса, Добромир Байчев, с романа си „Глиненият цар“, издаден от „Развитие“, е единственият българския автор сред петимата номинирани.

Припомняме, Европейската литературна награда „Димитър Димов“ се връчва за първи път през настоящата 2019 г., по повод 110-годишнината от рождението на големия български писател. Характерното за тази награда е, че българските издателства могат да участват и с наши, и с чужди автори.

Призът има за цел да отличава романи с висока художествена стойност от български и чуждестранни автори от континента Европа, издадени на български език в рамките на съответната календарна година. Конкурсът има само една категория – роман, и само една награда – първа, в размер на 10 000 лв. и специално изработена тематична статуетка.

Във финалния етап на първото издание на конкурса Добромир Байчев ще бъде в елитната компания на руснака Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), френския автор Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“), литовеца Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и британката Тайе Селаси с „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“).

Цифрите сочат, че за първата награда "Димитър Димов" 21 родни издателства са предложили общо 39 романа, публикувани на български през 2018 г.

Това е поредният голям успех на Конкурс „Развитие“, след като победителят в деветото издание, Ина Вълчанова, впоследствие спечели и Европейската награда за литература с романа си „Остров Крах“.

Името на първия носител на наградата „Димитър Димов“, учредена под патронажа на кмета на Община Варна, ще бъде оповестено на официална церемония на 29 май в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

На събитието, което е част от официалната програма на фестивала ВарнаЛит, организаторите обещават да представят и анонимното към момента жури на наградата.

» Всички новини