EN BG

Новини

Дипломати четат  „Love Stories from the Babylonian Library“

Дипломати четат „Love Stories from the Babylonian Library“

09.04.2019

Десетки чужди посланици у нас получиха подарък книга от корпорация „Развитие“. Това бе първата голяма дарителска акция с английското издание на книгата на проф. Валери Стефанов „Love Stories from the Babylonian Library“, която „Развитие“ издаде в края на 2018 година.

Изтъкнатият литературовед и ерудит преразказва библейската история на Вирсавия и цар Давид чрез почерците и световете на шестима велики писатели от ХХ век – Ярослав Хашек, Франц Кафка, Хорхе Луис Борхес, Андрей Платонов, Джеръм Селинджър и Робърт Пърсиг.

Тази „висока“ белетристика провокира и известния преводач Анджела Родел да се заеме с превода на английски. Така творческият тандем Стефанов – Родел създава текст, който може да е гордост за всяка национална литература.

Идеята на издателя „Развитие“ е именно такава, чрез „Love Stories from the Babylonian Library“ да популяризира българската литература и нейните създатели. Затова книгата на проф. Стефанов е предвидена да се подарява на чужди посланици, на дипломатически представителства по света, както и на библиотека и културни и научни институции в чужбина.

С любезното съдействие и отзивчивост на Българския форум на бизнес лидерите, чийто член е „Развитие“, книгата бе представена по време на организираната от БФБЛ дискусия между общността на отговорния бизнес и ръководителите на дипломатически мисии, акредитирани у нас.

Темата бе „Присъединяването на България към еврозоната, стъпките към постигането на тази цел и предимствата за компаниите у нас и чуждестранните им икономически партньори“, а участниците - посланици на страни от ЕС, съседни страни и основни икономически партньори на страната, както и висши мениджъри на водещи компании.

В дискусията участва и бившият ни вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин, който говори по темата и като главен икономически съветник на „Развитие“. Калфин използва случая да представи изданието, с което предизвика интереса на аудиторията. Всичките 50 книги, подготвени за събитието, бяха раздадени, а на тези, за които не достигнаха бройки, бе обещано, че ще им бъде изпратен екземпляр от книгата.

Предстои официалната премиера на книгата, която ще се състои до края на април в София.

» Всички новини