EN BG

Новини

Александър и Божана Александрови подпомагат издаването на оригинала на Вазовия „Под игото“

Александър и Божана Александрови подпомагат издаването на оригинала на Вазовия „Под игото“

09.06.2020

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ подготвя фототипно издание на оригинала на „Под игото“. Романът излиза през 1894 година, придружен от 25 илюстрации, дело на Иван Мърквичка, Антони Пиотровски, Йозеф Обербауер и Антон Митов, които присъстват и в настоящия проект.

Изданието е сред акцентите при отбелязване 170-годишнината от рождението на Иван Вазов. Романът ще бъде отпечатан в 300 луксозни номерирани бройки.

Спомоществователи на книгата са главният мениджър на „Развитие“ КДА Александър Александров и съпругата му Божана Александрова, финансов директор на корпорацията.

Издаването на „Под игото“ е резултат от доброто сътрудничество между Националната библиотека, в лицето на нейния директор доц. Красимира Александрова и Александър Александров, който повече от 20 години подпомага българската литература и родните автори.

По време на няколко свои срещи те обсъдиха по какъв начин може да бъде подкрепена инициативата за честването на Иван Вазов. Александров с готовост прие да финансира отпечатването на романа, който отдавна вече не е само литературно произведение, а важен символ и свидетелство на знаков период от българската история и култура.

По стара възрожденска традиция спомоществователите ще бъдат почетени, като имената им ще присъстват на четвърта корица.

Има идея на по-късен етап това издание на Вазовия роман да бъде отпечатано с мека корица за ползване от ученици и студенти.

Доц. Александрова прие и предложението Националната библиотека да домакинства изложба на книгите, издадени от „Развитие“. Сред тях са и романите от създадения от Александър Александров и организиран в продължение на 20 години конкурс „Развитие“ за непубликуван български роман.

» Всички новини