EN BG

Новини

Националната библиотека представи Вазовия "Под игото" и спомоществователите му

Националната библиотека представи Вазовия "Под игото" и спомоществователите му

07.07.2020

Божана и Александър Александрови официално бяха представени като спомоществователи на юбилейното фототипно издание на оригинала на „Под игото“, издаден през 1894 година.

Луксозното томче, отпечатано в 300 номерирани бройки, е част от събитията, организирани от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, с които се отбелязват 170 години от рождението на Иван Вазов.

Първото публично събитие от програмата е съвместна изложба на Националната библиотека и Националния литературен музей, подредена в централното фоайе на библиотеката. Показани са подбрани издания на Вазови творби, сред които над 20 издания на чужд език, както и изложба, представяща творческата и житейска биография на Народния ни поет. По-голямата част от експонатите са уникални оригинални документи.

По време на откриване на изложбата, в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и много гости, директорът на Националната библиотека, доц. Красимира Александрова, представи Александър Александров.

За мен е чест. Моето поколение израсна с книгите на Вазов. Благодаря на Националната библиотека, че ми даде шанса да помогна за издаване на оригинала на „Под игото“, заяви главният мениджър на „Развитие“ в краткото си приветствие.

» Всички новини