EN BG

Новини

Плувецът Цанко Цанков със Златната значка на „Развитие“

Плувецът Цанко Цанков със Златната значка на „Развитие“

28.09.2020

Подаръци си размениха главният мениджър на корпорация „Развитие“, Александър Александров и плувецът Цанко Цанков.

Първият човек в историята, преплувал най-големия български залив – Бургаският и световен рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн гостува на „Развитие“.

Цанко Цанков подари на Александров „Хавлията на победата“ – създадена по случай поставения световен рекорд. От своя страна главният мениджър на „Развитие“ връчи на рекордьора Златната значка на корпорацията.

Александров ще осигури на забележителния спортист и екипировка по негов избор. Най-вероятно това ще е свързано със следващата цел, за която Цанков се готви – преплуване на Гибралтар. Едно много тежко начинание, изискващо огромна подготовка и логистика. Големите вълни и температурната инверсия прави подобно плуване изключително предизвикателство, обясни Цанко Цанков.

Той в момента тренира 6 пъти седмично в столичния басейн „Спартак“, където има възможността да следва съветите и на звездата в маратонското ни плуване Петър Стойчев.

По думите му най-подходящият период за плуване в Гибралтар са месеците юни, юли и началото на август. Надеждите са следващата година да направи опит за подобряване на рекорда за преплуване на протока.

С екипа му обмислят и предложението на Сейшелските острови за предизвикателството – най-дълго плуване в Индийския океан.

Александров и Цанков намериха общ език и по отношение подпомагането на спорта за деца и юноши. Каузата на рекордьора е развиване на социалното плуване за деца, като с личния си опит и постижения привлича малчуганите да се занимават с плувни спортове.

От своя страна "Развитие" има над 20-годишен опит в даряване на средства за детско-юношески спорт, подкрепа на школи по различни видове спорт и организиране на мащабни състезания за деца и юноши.

» Всички новини