EN BG

Новини

"Развитие" дари на "Магурата" в Чикаго специалното издание на "Под игото"

"Развитие" дари на "Магурата" в Чикаго специалното издание на "Под игото"

30.09.2020

Екземпляр на фототипното издание на оригинала на „Под игото“, придружено от 25 илюстрации, дело на Иван Мърквичка, Антони Пиотровски, Йозеф Обербауер и Антон Митов, става част от библиотеката на българо-американския културен център в Чикаго „Магурата“.

По време на среща с един от създателите на „Магурата“, Станислав Станимиров, главният мениджър на корпорация „Развитие“, Александър Александров, дари ценната книга, отпечатана в лимитиран тираж от 300 броя.

Александров, заедно със съпругата си Жана Александрова, са спомоществователи на изданието, с което Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ отбеляза 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

Станимиров разказа за дейността на културния център, който вече пет години е културно и образователно средище за българите от Чикаго - най-голямата наша диаспора в САЩ. Предвид желанието на центъра да представя и популяризира пред американската аудитория български автори, Александров подари на библиотеката и издадения от „Развитие“ английски превод на белетристичната книга на известния наш литературовед проф. Валери Стефанов „Love stories from the Babylonian Library“ („Любовни истории от Вавилонската библиотека“).

Притежание на културния център стана и автобиографията на Александър Александров „Моите три години във фейсбук“.

„Развитие“ пое ангажимент и да съдейства на „Магурата“ за срещи с известни наши поети и писатели, които първоначално, предвид Covid-19, ще са във видео-конферентен формат.

» Всички новини