EN BG

Новини

Почина писателят Александър Томов. "Развитие" изгуби приятел и съмишленик

Почина писателят Александър Томов. "Развитие" изгуби приятел и съмишленик

22.10.2020

Преди ден, на 21 октомври, почина писателят, сценарист, общественик и ерудит Александър Томов. Отиде си един голям приятел и съмишленик на „Развитие“. Човекът, помогнал през далечната 1996 година да се роди идеята за създаване на конкурса за непубликуван български роман „Развитие“, който просъществува 20 години. И чието предпоследно издание той украси с романа си „Nickname тийнейджър“.

Писател с енциклопедични познания, с ярко, често рязко, безпардонно, дори на моменти брутално перо, Томов не правеше компромиси, занимавайки се в романите си с грозното, уродливото и аморалното в българското общество.

Много от най-добрите му книги получиха подкрепа от „Развитие“ и корпорацията ги издаде като част от спомоществователната си програма за подпомагане и развитие на българската литература и творците й.

Томов показа на обществото в смутното време преди 20 години и похода на „Новите варвари“, провокирайки дискусия с много емоции и полюсови коментари, но доказвайки, че спорът е далеч по-продуктивен и очистващ от мълчанието.

Сбогуваме се с човека Александър Томов, но не и с писателя, защото словото остава.

Искрени съболезнования на семейството му и на неговите близки!

Светла му памет!

» Всички новини