EN BG

Новини

Книгите на „Развитие“ с изложба в Националната библиотека

Книгите на „Развитие“ с изложба в Националната библиотека

17.11.2020

Корпорация „Развитие“ подреди в изложба книгите, които е издала и подпомогнала през годините. С помощта и подкрепата на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в централното фоайе на библиотеката са изложени близо 60 заглавия – художествена литература, публицистика, научна литература.

Спомоществователството и подкрепата на българските писатели и книги са акцент в благотворителната дейност през годините на „Развитие“ и нейния главен мениджър Александър Александров.

Голяма част от изложбата представя романите, спечелили награди и номинации от 10-те издания на Националния литературен конкурс за непубликуван български роман „Развитие“. Сред тях са и заглавия, станали знакови за съвременната ни литература.

Една от витрините е посветена на романите на Александър Томов, издавани от „Развитие“ през годините. Тези дни се сбогувахме с писателя, но той остава при нас чрез своите книги, част от които могат да се видят в изложбата „Книгите на Развитие“.

Своето специално място в експозицията има и поредицата „ТОПспортисти“, в която едни от утвърдените наши спортни журналисти разказват историите на няколко изключителни български спортисти.

В началото на 90-те години на 20 век Александър Александров е сред основателите и подпомага дейността на Фондация „Земеделие“. В резултат са издадени редица заглавия от експерти в областта, които са в помощ на аграрната реформа у нас, както и предоставят подчертано практически съвети на земеделските стопани у нас. Тези издания също са част от изложбата.

В експозицията намират място и книги, чието издаване е подпомогнато от „Развитие“ чрез дарения – сборник студии, посветени на акад. Тончо Жечев, юбилейното фототипно издание на „Подъ Игото“ и др.

Изложбата може да се види от 17 до 27 ноември в централното фоайе на Националната библиотека.

Снимки от изложбата

» Всички новини