EN BG

Новини

Скаут лигата – искряща светлина в спортния тунел

Скаут лигата – искряща светлина в спортния тунел

31.07.2023

По време на 30-годишната си дейност Корпорация „Развитие“ демонстрира как успешно могат да бъдат съчетавани стопанските дейности и благотворителната активност. Потвърждава се правилото, че ефективността на една бизнес организация може да се прояви - както се случва с „Развитие“ - и чрез подпомагането на множество проекти в областта на спорта, културата, науката. Казано по друг начин – добрата стопанска дейност предоставя възможности за благотворителност.

Десетки са спомоществувателните начинания на корпорацията и нейния мениджмънт. За 30-годишния юбилей в няколко публикации ще припомним три от тях – може би едни от най-мащабните, оставили сериозна следа в публичното пространство

Скаут лигата – искряща светлина в спортния тунел

За големите и важни събития трябва да се разказва, като се изтъква и техният контекст. Средата, причините, проблемите, провокациите те да се случат.

Вероятно най-мащабното спортно състезание за деца у нас – като обем, сложност и значимост, е Националната волейболна скаут лига, провела се през 2016/2017 година. Тя се случва в момент, в който спортът ни и конкретно волейболът, са в известен вакуум, с не особено задоволителни постижения и далеч от това, което феновете и обществеността очаква.

Причините за състоянието са напълно обективни – социална немощ на държавата, икономически проблеми за отделните общини и региони, демотивация на специалисти и треньори, всичко това отразило се изключително негативно на детския спорт, на масовостта му, на възможностите на отбори и треньори да работят в нормална среда.

Появата на един човек, неговата активност, авторитет и непримиримост изкараха проблемите на преден план, направиха ги обект на общественото говорене.

Пламен Константинов – голям играч и капитан на националния отбор в съвсем близкото ни минало, става треньор на националите в тежък момент за отбора.

Пламен тръгва с размах - без да пести енергия и макар по характер да е оптимист, не се подвоумява да обяви че „царят е гол“. Почти апостолски обикаля страната, среща се с кметове, шефове на спортни центрове, треньори. И казва това, което мнозина знаят и предусещат – основата на пирамидата изчезва. Скоро тя ще изтънее и ще спре да захранва горните нива и върха с нови, млади и качествени волейболисти, от които в последствие националните отбори – гордостта на българските колективни спортове, ще могат да се запълват и да преодоляват неумолимо настъпващите нужди от смяна на поколенията.

Това е контекстът. Следват събития, които рано или късно ще станат важна част от историята на волейбола ни, а защо не и на българския спорт.

В началото, разбира се, бе една идея. На президента на волейбола ни инж. Данчо Лазаров. Създаване на национално състезание за най-малките волейболни отбори – 13-14-годишната скаутска възраст, което да се провежда успоредно с традиционните регионални турнири и завършека им – републиканското първенство. Работата е там, че въпросните турнири са структурирани така, че децата изиграват много малко на брой истински мачове, да не говорим, че част от отборите – по финансови причини не могат да участват, защото или нямат екипи, или нямат средства за пътуване.

Замислената Скаут лига трябва да даде този обем от мачове на децата, което от една страна ще повлияе за тяхното спортно-техническо развитие, а от друга ще даде възможност на треньори и специалисти да придобият представа за това къде има талантливи момчета и момичета, върху чието бъдеще да се обърне повече внимание.

За финансовата осигуреност на лигата се разчита на средства на федерацията, на спонсори и материална помощ от общините.

Никой и не подозира тогава, че с това се слага началото на нещо уникално като мащаб не само за българския, но и за европейския, а защо не и световен детски спорт.

Очаквано първият сезон на Скаут лигата, макар и с участието само на няколко отбора момичета, завършва изключително успешно, отзивите за него – на експерти, треньори, деца и родители, са фантастични.Всички са на едно мнение – лигата е проект мечта, даващ на децата освен практикуване на любимия спорт в реални условия, но и здраве, социални контакти, пътувания, срещи с връстници. И тъй като апетитът идва с яденето, първоначалната идея е надградена, като е решено есента на 2016 година да бъде посрещната със Скаут лига в пълен формат – всички отбори от страната - момичета и момчета до 14-годишна възраст.

Александър Александров е готов „Развитие“ да стане Генерален спонсор на това грандиозно начинание. Той вече е помогнал за първото издание на лигата и е запленен от преживяването и огромните ползи, които състезанието може да донесе на децата.

По това време, приключил голямата си състезателна кариера, Владо Николов е издигнат за генерален секретар на волейболната централа. Това е отлична възможност за шефа на „Развитие“, който с едно значително дарение за школата на Владо и с много съвети от житейско естество е спечелил доверието на голямата звезда на волейбола ни.

А предизвикателството е огромно – 72 отбора, 36 момчета и още толкова момичета, общо над 1000 деца, които трябва да бъдат екипирани, да им се осигурят добри хотели и нормална храна за планираните осем турнира в продължение на 6 месеца за определяне на големите шампиони. Показателен е географският размах на лигата - играе се в София, Пловдив, Видин, Смолян, Кранево, Кърджали, Велинград, Стара Загора, Луковит, Пазарджик, Сливен, Разлог, Златни пясъци – „Спортпалас“.

Ситуацията обаче не предвещава бури, време има и видимо организаторите – БФВ и хората от „Развитие“, са спокойни. Като опитен мениджър с 25 успешни години зад гърба си в реалния бизнес, Александров знае, че „дяволът е в детайлите“. Затова всичко трябва да бъде изпипано, особено на ниво документи и договори. Така че отрано започва подготовката за договора с волейболната централа, с който „Развитие“ стават Генерален спонсор на мащабната спортна проява - нещо, което не се оспорва и се желае и от федерацията.

Създаването на договора преживява нелеки родилни мъки, но все пак краят е щастлив. Той е готов и е почти уникален. С него „Развитие“ гарантират 200 хиляди лева за лигата и придобиват правото да привличат и други спонсори.

Защото фактите са неоспорими - още преди започване дейностите по подготовката е ясно, че разписаните 200 хиляди лева няма да са достатъчни за мащабите на проявата. Но се разчита на бъдещи спонсори, а и БФВ обещава сума, която ще поиска от държавата.

Същественото в случая обаче е друго – всички отбори в страната са готови да участват и с нетърпение очакват старта на лигата. Перспективата да се изиграят толкова много мачове, да се пътува, да се срещат с отбори, с които едва ли някога могат да премерят сили е, едва ли не, мечта на треньори, ръководители, деца и… техните най-големи фенове и агитки – родителите. Клубовете са спокойни, трябва да осигурят само транспортни разходи - настаняване, храна, екипи и т.н. се поемат от „Развитие“…, върху които лигата се стоварва със страшна.

Тук е мястото за важни скоби – всички те имат десетки други служебни и бизнес ангажименти, които трябва да съвместяват със Скаут лигата. На която са генерални спонсори и при нормални обстоятелства участието им трябва да се ограничи единствено до приемане на аплодисменти, ръкувания и усмивки пред камерите.

Целта оправдава всичко. Започват обиколки из страната за уреждане на хотели, зали за игра, храна за отборите. Лично Александров инспектира местата за настаняване и качеството на храната, защото – за децата трябва най-доброто.

В хода на състезанието се ражда и идеята за разширяване географията на турнирите. Има по-малки градове, които искат да развиват този спорт сред децата и са готови да домакинстват. Кметът на Велинград дори ремонтира един училищен салон, за да може да бъде домакин, което и става.

От друга страна, големи наши волейболни центрове са забравени от БФВ в схемата на турнирите. Един такъв град е Пловдив, чийто клуб „Марица“ последните години прави „показно“ на държавата - как се създава школа, как се тренират деца, как се изгражда голям отбор – женският „Марица“, който няма никакви опоненти за титлата у нас. „Маричани“ заедно с другия пловдивски тим „Виктория волей“ не само се съгласяват да домакинстват един от турнирите и финалите при момичетата, но и поемат финансово разходите му. Александров намира най-после съмишленици, които споделят идеите му за подпомагане на детския спорт. За един благотворител това означава много.

Междувременно генералният спонсор на лигата се изправя пред сериозен проблем. Гарантираните от него 200 хиляди лева са дадени и изхарчени за екипировка и първите няколко турнира. А е едва средата на състезанието. Обещаните от федерацията пари ги няма и както се разбира – няма да ги има. В „Развитие“ са изправени пред морална дилема и важен бизнес казус. Те в пълна степен са изпълнили задължението си по договор, но ако сега спрат и се оттеглят, спира състезанието. Безславен край по средата, рухване на надеждите и очакванията на отбори, деца и треньори за един празник на волейбола. А отзивите и коментарите до момента са фантастични. Скаут лигата напълно реалистично е обявена за най-мащабното подобно състезание в Европа

Много емоционални са коментарите на родители, че някои от децата едва ли не спят с екипите от лигата, толкова са увлечени от това състезание и преживяванията, които то им носи. Всички са на мнение, че това е един от начините за развиване на този спорт у нас. И не само. Излизайки от спортното, е пределно ясно, че прояви като лигата дават на децата среда – стабилна, възпитаваща, каляваща характер и добродетели.

И от „Развитие“ отсичат – състезанието продължава, ще бъде платено толкова, колкото е необходимо за неговия завършек.

Последните месеци на турнира показват адекватността на това решение.

Супертурнир в Пловдив определя шампиона при момичетата –отборът на Бдин-Вида (Видин), който в оспорван финал побеждава домакините от „Марица“ с 2:1 гейма. Бронзът остава за „Велбъжд“ (Кюстендил). За момичетата домакините от „Марица“ отварят „Колодрума“ – залата, в която се играят и мачовете от волейболната Шампионска лига.

Вече е извън всякакво съмнение, че това състезание е ключът към успеха. Скаут лигата до голяма степен може да повлияе на невръстните спортисти, да ги запали по волейболната игра и да ги остави в залите и занапред

12-те най-силни момчешки отбора се срещат във варненския Спортпалас, като залите в комплекса са предоставени безвъзмездно от спортния министър в служебния кабинет „Герджиков“ – проф. Дашева. Приемственост и символика – скаут лигата е открита шест месеца преди този финал от министър Красен Кралев…

Отново се получава страхотно състезание. Мачовете са толкова оспорвани, че фенските емоции на някои родители не издържат. Шампионът е определен след инфарктен петгеймов мач между ЦСКА и Арда (Кърджали). Нервите на „армейците“ се оказват по-силни и столичани триумфират с титлата. Трети се класират пловдивчаните от „Виктория Волей“.

За всички обаче остава усещането за един голям празник – на детския спорт, на волейбола, на градивното и съзидателно отношение към младите спортисти.

Безпристрастните сухи цифри показват, че Националната волейболна скаут лига струва на своите организатори 400 хиляди лева. От тях близо 340 хиляди дадени от „Развитие“, другите – принос на съмишлениците и приятелите.

Чертата е теглена. България вече има своето голямо състезание за деца. И което е най-хубаво – „ноу-хауто“ е създадено, трябва само някой с воля, желание и сърце да го приложи – независимо в кой спорт, у нас всички имат нужда от своята си "скаут лига“.

В тази история добри и лоши няма. Има хора със своите странности, характери, различни познания и опит, самочувствие, лично мнение с възможността да го отстояват. Има грешки, но няма злоба и желание за провал. Защото волейболът е обща кауза и национална гордост, а и е човешко да свикнеш с хубавото, с това, което ти дава самочувствие.

Волейболът е игра, в която пряк контакт имаш с топката, мрежата, съотборника. С противника – не. Затова често най-големият противник по време на мач сме си ние самите. За играта това не е фатално, но за живота по-често е. Особено когато става въпрос за бъдещето.

Със скаут лигата „Развитие“ показа светлината в тунела. Остава по-лесното, посоката да бъде следвана.

» Всички новини