EN BG

КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Корпорация Развитие винаги е била активен и значим спонсор и инициатор на различни дейности в общността. Д-р Александър Александров е дългогодишен спомоществовател и филантроп, чиито дейности са оказали въздействие и са оставили следа в различни сфери от обществения живот – млади хора, деца от уязвими групи, спорт, култура, историческо наследство.

През 1996 г. Корпорация Развитие създаде първия конкурс за неиздаден роман, наречен „Развитие“. Конкурсът се превърна в едно от най-престижните литературни състезания в България с участието както на утвърдени, така и на нови автори. Благодарение на издателската дейност на Корпорация Развитие, много български романи се появиха на щандовете в книжарниците. Някои от издадените от Корпорация Развитие книги след това донесоха на авторите си престижни национални и международни награди. Последният пример е романът „Остров Крах“ на Ина Вълчанова, който след като спечели голямата награда в конкурса „Развитие“ през 2016 г. и беше издаден, през 2017 беше отличен с Наградата за литература на Европейския съюз. През 2018 г., във връзка с 25-годишнината на Корпорация „Развитие“ и 10-тото юбилейно издание на конкурса, компанията реши да издаде романите на всички седем финалисти.

 

Друга благотворителна инициатива на Корпорация Развитие и лично на д-р Александров е движението „Деца учат деца да правят добри дела“. С нея се мултиплицира ефектът от ангажирането на деца с доброволен труд и грижа за уязвими съграждани чрез механизъм, с който участниците привличат и обучават нови участници. Така от ранна възраст се създават общност, навици и отношение към социалната ангажираност.

Фокус на корпоративната социална отговорност на Корпорация Развитие е подкрепата на ангажирането на деца със спорт. През сезон 2016/2017 корпорацията беше основен спонсор на скаутската лига по волейбол, в която се включиха над 1200 деца. Корпорация Развитие е един от основните спонсори на детския спорт, като често работи по проектите си с Министерството на младежта и спорта, общини, кметове и други заинтересовани. Фондация „Играй с Развитие“ беше създадена през 2017 г. с цел да подпомага различни спортни дейности сред деца и млади хора от уязвими общности.